Το έργο TILOS

 

Καλώς ήρθατε στο νησί της Τήλου!

Το απομακρυσμένο ελληνικό νησί της Δωδεκανήσου, στη νοτιοανατολική πλευρά του Αιγαίου Πελάγους, μεταξύ Ρόδου και Νισύρου, έγινε πρόσφατα γνωστό για την αλληλεγγύη των κατοίκων του σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στα νερά του Αιγαίου. Είναι οι ίδιοι, φαινομενικά φιλήσυχοι, αλλά στην πραγματικότητα ιδιαίτερα ανήσυχοι νησιώτες, που θέλουν να δώσουν ένα δεύτερο ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη, δηλώνοντας τη φορά αυτή τη θέλησή τους να διεκδικήσουν την ενεργειακή τους αυτονομία.

Μέχρι σήμερα, οι περίπου 500 κάτοικοι της Τήλου καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω της αναποτελεσματικής διασύνδεσης με τον αυτόνομο σταθμό παραγωγής πετρελαϊκής βάσης της νήσου Κω.

Εξαιτίας των πολλαπλών βλαβών του υποθαλάσσιου καλωδίου, η Τήλος αντιμετωπίζει συχνές και, σε πολλές περιπτώσεις, μακράς-διάρκειας διακοπές ρεύματος.

Φιλοδοξία μας είναι να αναπτύξουμε -με τη συμβολή και των κατοίκων του νησιού- το πρώτο έξυπνο νησιωτικό μικροδίκτυο παγκοσμίως για την επίτευξη αυξημένης διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και για την εξασφάλιση της βέλτιστης λειτουργίας σύγχρονων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.